Dość długo szperałam w internecie w poszukiwaniu czegoś, co ucieszy moje podniebienie i w końcu moją inspiracją stała się Komarka i jej przepis. Zmodyfikowałam go znacznie, ze względu na własne kubki smakowe oraz brak niektórych składników w szafce kuchennej, a efekt zaskoczył moje najśmielsze oczekiwania. Bardzo pozytywnie, oczywiście! Polecam, połączenie truskawek z lekkim kremem o intensywnie pomarańczowym smaku i zapachu to strzał w dziesiątkę.
Składniki:
Spód tarty:
połowa ciasta z tego przepisu
Krem pomarańczowy:
500 ml mleka
skórka otarta z jednej pomarańczy plus skórka obrana z połowy pomarańczy
3 żółtka (ze średniej wielkości jajek)
45 dag mąki pszennej
80 dag cukru
ok. pół kilograma truskawek
ew. cukier puder do dekoracji tuż przed podaniem
ew. cukier puder do dekoracji tuż przed podaniem
Przygotowanie:
1. Ciasto zagnieść, schłodzić w lodówce, a następnie wyłożyć nim spod i brzegi formy do tarty wcześniej wysmarowanej masłem. Nakłuć i upiec w 160 stopniach na rumiany kolor (ok. 20 minut). Odstawic do wystudzenia.
2. Przygotować truskawki do dekoracji (plasterki, ćwiartki, całe truskawki, według uznania).
2. Przygotować truskawki do dekoracji (plasterki, ćwiartki, całe truskawki, według uznania).
3. Mleko zagotować, dodając do niego otartą skórkę z pomarańczy oraz tą, którą wcześniej obraliśmy. Obrana skórka może być w jednym kawałku lub dwóch mniejszych, ważne, żeby było ją łatwo wyłowić po zagotowaniu mleka.
4. Żółtka utrzeć mikserem z cukrem na białą masę, dodać mąkę. Z zagotowanego mleka wyjąć obraną z pomarańczy skórkę, mleko wlać do utartej masy i cały czas mieszając mikserem na wolnych obrotach, doprowadzić znów do zagotowania i zgęstnienia masy.
5. Powstały pomarańczowy budyń przelać na wystudzony spód, udekorować truskawkami. Schłodzić w lodówce przynajmniej 3 godziny przed serwowaniem (ja wstawiam na całą noc). Tuż przed podaniem na stół można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
4. Żółtka utrzeć mikserem z cukrem na białą masę, dodać mąkę. Z zagotowanego mleka wyjąć obraną z pomarańczy skórkę, mleko wlać do utartej masy i cały czas mieszając mikserem na wolnych obrotach, doprowadzić znów do zagotowania i zgęstnienia masy.
5. Powstały pomarańczowy budyń przelać na wystudzony spód, udekorować truskawkami. Schłodzić w lodówce przynajmniej 3 godziny przed serwowaniem (ja wstawiam na całą noc). Tuż przed podaniem na stół można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Aż ślinka leci:)
OdpowiedzUsuńPoczekaj, aż i u Was będą truskawki, mam nadzieję, że wypróbujesz mój przepis! U mnie z tarty nie zostało nic. Rewelacja!
UsuńSuper pomysły na tarty! Uwielbiam :D ciasto robi się tak szybko, że aż chce się "kucharzyć". Pisz więcej pomysłów na "pokrycie" ciasta, bo te do tej pory bardzo mi pasują ;)
OdpowiedzUsuńQnik! Będę!! Cieszę się, że pasują, obiecuję, że będę regularnie uzupełniać bloga! Buziaki ze słonecznej Sardynii wprost do deszczowej Łodzi :D !
Usuńnie ma czegoś takiego jak nadmiar truskawek ;)
OdpowiedzUsuńpycha :) pozdrawiam i zapraszam na grilla http://www.zgrilla.pl/pikantne-poledwiczki-z-grilla-z-pasta-pepperoni/?preview=true&preview_id=2641&preview_nonce=83a82d16a9
Dzięki za na prawdę świetny przepis. Mam do Ciebie jednak pytanie, czy mogłabys mi podpowiedzieć, który z tych https://duka.com/pl/agd/miksery mikserów będzie dobrym zakupem do domowej kuchni? Stary się popsuł i szukam czegoś nowego. Byle było solidne i nizawodne
OdpowiedzUsuń