inny gulasz

Uwielbiam, kiedy łatwo i szybko wyczarować coś .. nie zawsze z niczego, ale przynajmniej w prosty sposób.

Ja osobiście używam w mojej kuchni bardzo często szybkowaru - będę do niego wracać na pewno w kolejnych postach. Zalety? SZYBKO. ŁATWO. PRZYJEMNIE. Wszystko w jednym garnku, a więc także CZYSTO. Przygotowane potrawy są delikatne, nie ciążą na żołądku, zachowują dużo bardziej wyraziste smaki no i nieziemsko pachną. Uwielbiam kuchnię za jej zapachy. Dlatego szybkowar będzie nieodłącznym towarzyszem tego bloga. 
I tak właśnie wczoraj, po później pobudce i przy braku chęci wszelakich do godzinnego sterczenia nad garami, powstał przepis bynajmniej godny uwagi i kubków smakowych, jak to stwierdził współkonsumujący...



Danie można wykonać również w tradycyjnym garnku, jednak będzie potrzebowało więcej wody, częstego mieszania i zdecydowanie dłuższego duszenia się mięsa, aby było miękkie i delikatne.

Składniki (dla dwóch osób):

około 300 g  wieprzowiny pokrojonej w kostkę (wybierzcie kawałek mięsa, który lubicie najbardziej, ja z lenistwa wybrałam już pokrojone kawałeczki, dostępne we włoskich supermarketach, niektóre miały odrobinę tłuszczyku, przez co pozostały miękkie)
1 duża czerwona papryka
1 cukinia średniej wielkości
8 zielonych oliwek
około pół puszki rozdrobnionych pomidorów w zalewie
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka posiekanej świeżej pietruszki
oliwa z oliwek (3 łyżki)
pół szklanki białego wina do gotowania (wytrawne)
pół kostki bulion warzywny
świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:


1. Mięso umyć, oprószyć pieprzem i pietruszką.
2. Paprykę oczyścić, pokroić na sporej wielkości kawałki. Cukinię wraz ze skórką pokroić na pół-krążki o grubości 3-5 mm.
3. W szybkowarze rozgrzać oliwę, wrzucić ząbek czosnku. Kiedy ząbek zacznie brązowieć, usunąć go, a do szybkowaru wrzucić mięso. Obsmażyć, dodając po ok. 2 minutach pokrojone warzywa i oliwki.
4. Wlać wino i pomidory.Dodać rozdrobnioną kostkę bulionową.
5. Dodać pół szklanki wody, zamieszać dobrze. Zamknąć szybkowar i od momentu osiągnięcia wysokiego ciśnienia w naczyniu gotować na wolnym ogniu 15-20 minut. Gotowe! Podawać z chlebem i obowiązkowo maczać go w sosiku! ;-)

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Przepis jak od mamy, ale Ja bym jednak zamieniła mięso wieprzowe na drobiowe :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...