Pappardelle z kremem szparagowym





Jestem. Wróciłam. Po dłuższej przerwie i tygodniach zmagań z choróbskami, pustą lodówką i pięknym słońcem widzianym tylko przez okno, w końcu wracam do żywych. Co się działo, to dłuższa historia, teraz czas coś zjeść! Dziś na lunch (dla Was na jutrzejszy, tak myślę :-)) proponuję coś szybkiego (jak zawsze..), sezonowego i niezwykle zdrowego! Zainspirowana jedną z nowych akcji na Durszlaku ("Sezon na szparagi"), postanowiłam do zakupowego kosza wrzucić dziś również szparagi i przyłączyć się tym samym do akcji.
Do dzieła!



Składniki (dla 2 osób)

200 g makaronu pappardelle
12 szparagów 
1 średnia cebula
100 ml białego wytrawnego wina do gotowania
100 ml wody
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki tartego parmezanu
4 łyżki mleka
sol, pieprz

Przygotowanie:

1. Szparagi umyć, oderwać zdrewniałe końcówki, odciąć główki (zachować), warzywo pokroić na plasterki.
2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. 
3. Dodać pokrojone szparagi (również główki), podsmażyć 2 minuty wszystko razem, dolać wino i dusić pod przykryciem przez ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie dolać wodę, odkryć patelnię  i na średnim ogniu dusić do momentu prawie całkowitego odparowania płynu.
4. Wyjąć z patelni główki szparagów, resztę przyprawić solą i pieprzem do smaku, dodać parmezan i zmiksować blenderem do kosystencji kremu. Dodać mleko, zagotować i odstawic z ognia. 
5. Ugotować makaron, odcedzić, przełożyć do patelni z kremem szparagowym, wrzucić główki szparagów i mieszać wszystko na maleńkim ogniu przez około 30 sec, do całkowitego połączenia się wszystkich składników. 
Podawać natychmiast, oprószone parmezanem. Smacznego!










Szparagi na stół

6 komentarzy:

  1. kocham ten rodzaj makaronu i kocham szparagi - połączenie idealne!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja tez uwielbiam ten makaron, nie da się go jeść niestety zbyt często, bo jest jajeczny, ale raz na jakiś czas daję się skusić :) ze szparagami wyszedł super, polecam!

      Usuń
  2. Wspaniały i bardzo wytworny ten makaron! Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Danie wygląda kusząco. Gratulacje.

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubie rózne makarony z rożnymi dodatkami,ale pappardelle nie mogę jeść bo tam trzeba dać mleko a ja go nie cierpie

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie przepadam niestety za szparagami...czy można je zastąpić jakimś innym warzywem pasującym do tego makaronu?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...